LUCAS (Lucas Vermeer), voorganger van Huize Lucas, heeft de afgelopen twee jaar zijn eerste stappen als artiest gezet. Zijn debuutalbum ‘Lichaam’ kwam uit, waarvan de singles zijn opgenomen in prominente Spotify Playlists. Live mocht hij deze spelen bij onder andere 3FM en NPO Radio 1. ‘Lichaam’ was een concept- en verzamelalbum van drie eerder verschenen deel-EP’s. Deze vormen samen een trilogie over dromerige liefde die tegen heteronormativiteit aanschopt. Zo gaf het nummer ‘Poppenhoek’ kritiek op de socialisatie tot jongen of meisje en was ‘Twister’ een ode aan het versierspel in het nachtleven. Muzikale invloeden van Froukje, Sufjan Stevens, Jacob Collier en Spinvis zijn terug te horen en inspiratie voor lyrics haalde hij uit Connie Palmen en Annie M.G. Schmidt.
​
Tijdens het releasen van de bijbehorende singles werd LUCAS tot winnaar verkozen van De Grote Prijs en vervolgens De Belofte van Rotterdam. Ook riep VERS Beton hem uit als een van de zes Rotterdammers om in 2022 in de gaten te houden. Daarnaast rondde hij met een 10 zijn studie popmuziek af aan het conservatorium van Rotterdam (Codarts, toetsen). Dit cijfer kreeg hij dankzij een bijzonder optreden in Annabel Rotterdam. Hij bracht een twintigkoppig poporkest bijeen waarvoor hij alles arrangeerde: voor strijkers, blazers, backing vocals en zijn bandleden. Deze bende van jonge, veelal Rotterdamse muzikanten oversteeg genres en inspireerde LUCAS door te gaan met alternatieve bezettingen in de popscene. De opnames hiervan zijn te beluisteren op alle streamingdiensten als album ‘Live in Annabel’.
Toen de pandemie op zijn einde liep, werd optreden weer mogelijk. Zo speelde LUCAS in voorprogramma’s van Roosbeef, MEAU en Sandra van Nieuwland, deed hij de Popronde, had shows op Theaterfestival De Parade en zong op de Canal Pride. Met drummer Jens Wierckx, bassist Anne Roos Peterse, toetsenist Margi Sinniah en gitarist Bob Barlag liet LUCAS het publiek dan wel dansen, dan wel huilen.
Na dit geslaagde eerste festivalseizoen volgde er ruimte voor reflectie en planning. Wat een jaar, maar hoe nu verder? In Berlijn huurde Lucas een lief AirBnB’tje met prachtvleugel. Daarop schreef hij nieuwe uptempo nummers waarin queer joy en collectiviteit een centrale plek innamen. Terug in Rotterdam ging hij nieuwe samenwerkingen aan met producer Sjoerd Huissoon (Amy Root, Dragonfruit) en tal andere muzikanten zoals strijkers, blazers en backing vocals. Deze combinatie van hifi elektronische producties met orkestrale arrangementen werden voor Lucas het nieuwe muzikale startpunt.
Daarom bedacht LUCAS onder een andere naam verder te gaan: ‘Huize Lucas’. Deze evolutie benadrukt hoe hij andere talenten samenbrengt. Lucas trekt de kar, maar van een standaard hiërarchie tussen band en artiest is hier geen sprake. Denk hierbij aan hoe Colin Benders’ Kyteman, Wende’s Kaleidoscoop, Sor’s samenwerking met Codarts Pop Orchestra of Benjamin Herman’s New Cool Collective werken. De initiatiefnemers leiden én delen, zijn dominant én in dienst van.
Huize Lucas werkt net zo, maar dan met een vleug queerness. Vanaf maart zullen ze met nieuwe, catchy muziek komen en staan ze in de halve finale van De Grote Prijs van Nederland.